Aké jedlo by ste pri stretnutí s turistom odporúčali? Určite by vás napadli bryndzové halušky ale okrem nich máme toľko iných jedál na ponúknutie. Veľká časť jedál práve pochádza z krajín ako Rusko, Maďarsko a iných okolitých štátov.

Tradície

Gastronómia na Slovensku bola poznačená Rakúsko-Uhorskom, historickými zmenami a reformami ale hlavne sme Slovania. Najviac jedál je práve z mlieka, zemiakov, kapusty. Z mlieka hlavne vyrábame bryndzu, tvaroh, srvátku, ovčí syr a podobne. Najlepšie je ich kúpiť priamo na salašoch pod Tatrami v regióne Liptova.

Tie naše halušky

Aj keď pirohy, strapačky poznajú aj v iných slovanských krajinách len u nás nájdeme bryndzové halušky – to je naša gastronómia. Podávajú sa s bryndzou a kúskami slaniny populárne sú aj kapustové halušky ale aj iné varianty keďže každý región ich zvykne robiť inak.

Teplé jedlá

Ak ide o polievky tak je to kapustnica na to potrebujeme, kvasenú kapustu, udené mäso, múku a smotanu. Iné populárne sú fazuľová polievka, kuracia, hovädzia. Na Vianoce je najrozšírenejším štedrovečerným jedlom kapustnica alebo hubová polievka na kyslo.

Sladké

Gastronómia to je aj sladké. U nás múčniky ako záviny, kysnuté koláče populárna štrúdľa a žemľovka. Nedeľu si nevieme predstaviť bez kuracej polievky, rezňa a múčniky v podobe štrúdly obohatenej o domáce ovocie.

Tekutá gastronómia

Tekutá gastronómia na Slovensku to je aj pivo, víno, slivovica, borovička. Samozrejme aj veľa minerálnych vôd ako Budiš, Rajec. Tokajské víno patrí k najlepším a cenovo dostupným. Máme veľa vínnych oblastí. V pive sme pozadu oproti bratom Čechom ale sme hrdí aj na Zlatý Bažant, Topvar…

Dúfame, že pri ďalšom stretnutí s turistom odporučíte aj niečo iné ako halušky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *